Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документ за българско гражданство на сърбина Сафет

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документ за българско гражданство на сърбина Сафет
Коментари Харесай

Илияна Йотова връчи документ за българско гражданство на сърбина Сафет Баличевац, спасявал децата от Лим

Вицепрезидентът Илияна Йотова  връчи документ за българско поданство на сърбина Сафет Баличевац . Той беше един от хората, които се притекоха на помощ в спасяването на децата, които през 2004-та година катастрофираха в река Лим на връщане от екскурзия от Дубровник. 
Тогава  починаха 12 деца от Свищов, а 38 от пасажерите бяха избавени. 
Сафет Бличевац е на 20 години през 2004-та. Случайно попада при падналия в река Лим рейс. Четирима от участниците в избавителната интервенция към този момент имат български документи за идентичност. Той получава българското си поданство доста по-късно, тъй като няма средства да покрие разноските по тази причина, споделя той, а когато схващат българските институции, му оказват помощ. Трудно приказва за онази нощ, когато избавя човешки животи:Тогава бях млад. Не съм размислял изобщо. Моите деца ме питат по какъв начин не съумя да спасиш всички.
Българският дипломат в Сърбия Радко Влайков добави: Няма по-заслужено българско поданство от това. Знаете ли какъв брой хора в Свищов дължат живота си на него и на останалите няколко души - 38. Наистина в днешно време аз мъчно мога да си показва по-ярък образец за подвиг.Сафет е благополучен, че получава българско поданство. Смята да живее и работи в чужбина: Бих желал със брачната половинка си и моите две деца да отидем в Европа, където пътят ми е отворен. Радвам се, че в този момент ще мога да им осигуря опция да живеем по-добре и ще осигуря по-добър живот за своите деца.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР